Collega’s als vrienden?

25 April 2018

Je collega’s zijn de mensen met wie je dag in dag uit samenwerkt. Maar dat betekent niet dat je collega’s ook je vrienden zijn. HR-bureau Robert Half deed een internationaal onderzoek en polste bij 25.000 mensen naar vriendschap op de werkvloer.

Dat onderzoek toonde aan dat Belgen niet de neiging hebben om bevriend te worden met hun collega’s. Maar 51% van de duizend Belgische ondervraagden zegt vrienden te zijn met zijn of haar collega’s. Opvallend is het grote verschil tussen Wallonië en Vlaanderen. Met 68% scoort Wallonië beduidend hoger dan Vlaanderen, waar amper 38% bevriend is met zijn collega’s.

Je collega’s als vrienden of liever niet?

De manier waarop collega’s met elkaar omgaan, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Het is belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt in welk type cultuur jij je het beste gaat voelen. Ben je iemand die een puur professionele relatie wilt met je collega’s? Dan ga je beter niet aan de slag in een los en spontaan bedrijf waar bij wijze van spreken de HR-manager op slippers rondloopt. Vind je vriendschap op de werkvloer net wel heel belangrijk? En functioneer je beter in een omgeving waar het er wat losser aan toegaat? Dan kies je best niet voor een heel corporate bedrijf.

Al is een bedrijfscultuur natuurlijk van meer afhankelijk. Probeer daarom op je volgende sollicitatiegesprek niet alleen meer zicht te krijgen op de jobinhoud, maar ook op hoe er met elkaar wordt omgegaan. Vraag bijvoorbeeld of er een eetzaal is waar iedereen samen eet. En of je jouw toekomstige collega’s al eens kan ontmoeten. Door zulke vragen te stellen, krijg je een eerste indruk van hoe het er op de werkvloer aan toegaat.

Vind je match made in heaven

Wij kennen de bedrijven waarmee we samenwerken door en door. En kunnen dus perfect aanvoelen in welk bedrijf jij het best past. Op zoek naar de juiste match? Lets’ talk!

© Spindle 2019 | Privacy statement