Een job bij een installatiebedrijf: wat kan allemaal?

24 Maart 2018

Een job bij een installatiebedrijf, dan heb je meer opties dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is daarom belangrijk om je op voorhand even af te vragen aan wat voor projecten je wil meewerken. Wil je graag werken aan projecten voor particuliere woningen? Of draag je liever bij aan de beveiligingsschema’s van bedrijven? Wij sommen de mogelijkheden voor je op zodat jij de beste keuze kan maken!

Groot of klein?

Elk installatiebedrijf is anders, maar toch kan je twee types onderscheiden. Aan de ene kant heb je de grote installatiebedrijven, waar je in een grote groep van werknemers terechtkomt en vaak op grotere projecten werkt. Typisch aan dit type bedrijven is dat ze sterk hiërarchisch zijn en een vastere structuur hebben.

In een kleinschaliger bedrijf werk je in een kleiner team en zijn de doorlooptijden van projecten typisch korter. Je werkt er ook vaker rechtstreeks voor de eindklant.

Of je nu tekenaar, werkvoorbereider, calculator of een werfleider bent, je kan in beide types bedrijven terecht. Ben je eruit welk type bedrijf jou het meest aanspreekt? Op naar de inhoud van de job zelf!

Elektriciteit

Elektriciteit is een brede sector met heel wat variatie. Je kan meewerken aan de installatie van elektriciteit voor particuliere woningen. Zie je het groter? Dan zijn grote kantoorcomplexen en woonzorgcentra eerder iets voor jou. Zulke projecten gaan verder dan elektriciteit en draaien steeds vaker om gebouwautomatisering.

HVAC

Een andere sector binnen de installatiebedrijven is die van HVAC. HVAC hoort samen met veiligheid tot de snelst groeiende sectoren in de installatiewereld. Dat komt doordat duurzaamheid en energiezuinigheid steeds belangrijker worden. Het gevolg is dat technische installaties complexer worden en meer uitdagingen met zich meebrengen. 

Veiligheidsfirma’s

Veiligheid is die andere booming sector. Hier rekenen wij eerder de bedrijven die aan grote projecten werken tot ons netwerk. Installatiebedrijven werken voor hun volledige veiligheidssystemen uit. Van meldkamers en branddetectie tot alarmsystemen, toegangscontroles en video-bewaking.

Haven

Je kan tot slot voor nóg een andere wereld gaan: de haven. Daar werk je vooral voor aannemers of bouwbedrijven in het algemeen. Ook hier is het takenpakket divers. Zo ben je bijvoorbeeld onmisbaar wanneer er een shutdown is binnen een bepaald bedrijf. Of help je de algemene bekabeling in de haven uit te tekenen. 

Job installatiebedrijf: conclusie?

Ben je nieuwsgierig om nieuwe dingen te leren en de technologische ontwikkelingen op de voet te volgen? Dan is een job bij een installatiebedrijf iets voor jou. Er is alleszins keuze genoeg, toch? In welke sector wil jij aan de slag gaan? Kom eens praten!

© Spindle 2019 | Privacy statement