Een job bij een machinebouwer: iets voor jou?

10 April 2018

Interesse in een job binnen de machinebouw? Dan weet je ongetwijfeld dat de ene machinebouwer de andere niet is. Maar ruwweg kan je wel twee types van machinebouwers onderscheiden. En dat heeft uiteraard een serieuze impact op jouw toekomstige jobinhoud.

Machines op maat: het totaalplaatje

De ene groep machinebouwers bouwt machines van A tot Z voor een heel uiteenlopende groep van klanten. Die zijn op zoek naar een specifieke machine om hun productieproces te verbeteren. Een machine die het sorteringsproces bij een fruitteler automatiseert, bijvoorbeeld. Of een installatie die ruitenwissers assembleert voor een autofabrikant. De machinebouwer tekent het ontwerp uit, bouwt de installatie op, test het en installeert het dan bij de klant.

Ontwerpen en bouwen in een niche

De andere groep machinebouwers ontwikkelt dan weer de onderdelen van die grotere machinerie. Ze zijn meestal gespecialiseerd in een bepaalde niche. Denk maar aan robotarmen of – iets minder spectaculair – rondellen. De klanten zijn meestal machinebouwers die de volledige machines ontwikkelen. Een goede toeleverancier is voor hen vaak efficiënter dan die onderdelen zelf te ontwikkelen.

Een waaier aan jobs

Bij een machinebouwer heb je heel wat profielen die van het bedrijf zélf een goed geöliede machine maken. De technische verkopers staan in contact met de klant en schetsen wat die in gedachte heeft. Die input gaat verder naar engineering en de tekenaars. In de volgende stap wordt het prototype effectief geproduceerd. Een werfleider leidt de installatie van de nieuwe machine in goede banen, terwijl de project manager het volledige proces coördineert. De field service engineers zorgen er tot slot voor dat de machines blijven werken. Ze staan ook in voor het onderhoud.

Trending: de projectingenieur

Een felbegeerde job bij een machinebouwer is die van projectingenieur, waarin je én meedenkt tijdens de ontwikkeling én een team stuurt. Maar het is niet vanzelfsprekend om hier als starter aan te beginnen. Dit is een type job waar je naar moet doorgroeien. Zodat je je eerst kan inwerken in het bedrijf, alle basics onder de knie krijgt en terug kan vallen op relevante ervaring.

Een job bij een machinebouwer: interesse?

Zie jij een job bij een machinebouwer wel zitten? Wil je graag nog meer informatie over alle mogelijkheiden? Kom eens langs en wij overlopen graag onze openstaande vacatures met jou.

 

© Spindle 2019 | Privacy statement