Projectleider in de bouw: welk type bouwbedrijf past het best bij jou?

15 Augustus 2017

Afgestudeerd in de bouwkunde of als burgerlijk ingenieur? En op zoek naar een job als projectleider in de bouw? Of toe aan een nieuwe uitdaging als projectleider bij een ander bouwbedrijf? Dan moet je voor jezelf uitmaken bij welk type bedrijf jij het best past. Een grote projectbouwer of een familiale woningbouwer? Wij maken je keuze wat eenvoudiger.

Een vacature vertelt veel over de jobinhoud, maar weinig over de manier van werken van een bepaald bedrijf. En ook al zijn er uitzonderingen: wij merken toch verschillen tussen de cultuur en aanpak van projectbouwers die werken voor bedrijven en die van woningbouwers die zich focussen op particulieren.

Projectleider in de bouw bij een utiliteits- of projectbouwer

Denk aan bedrijven die woonzorgcentra bouwen. Ziekenhuizen en kantoorgebouwen. Als projectleider in de bouw werk je hier doorgaans lange tijd op één werf.

Ons valt het op dat bij projectbouwers typisch een sterk hiërarchische structuur heerst. Jij als projectleider rapporteert rechtstreeks aan de technische directeur. En jij op jouw beurt stuurt de ploegbazen aan. Bij de grotere projectbouwers is er tussen jou en die ploegbaas nog een tussenniveau in de persoon van één of meerdere werfleiders.

Doorgroeien

Als je pas van de schoolbanken afkomt, is de kans klein dat jij meteen in deze rol terechtkomt. Want dit is een job met heel wat verantwoordelijkheid. Een functie waar je typisch al enkele jaren ervaring voor moet hebben.

Typisch word je in het begin gekoppeld aan een ervaren projectleider. Zo leer je de kneepjes van het vak en leer je het bedrijf kennen. Om dan op termijn door te groeien.

Wat wel vaststaat: je takenpakket is net als de bedrijfsstructuur duidelijk afgebakend. Ook iets om rekening mee te houden: je komt niet in contact met de eigenlijke eindklant.

Projectleider in de bouw bij een particuliere woningbouwer

Dat is helemaal anders bij kleinere werven. Zeker bij particuliere woningbouwers, ben jij als projectleider in de bouw vaak het vaste aanspreekpunt. Weet dus dat communicatie een belangrijk aspect in je job zal zijn.

Je volgt niet alleen je eigen collega’s op, maar overlegt ook rechtstreeks met je eindklanten. Willen ze toch een andere vloer? Dan fix jij dat. Is er een probleem of een vraag? Dan kijkt iedereen naar jou.

Hands on

Welke type kandidaten zien we typisch bij deze bedrijven belanden? Zij die meer hands on zijn. Die meer van afwisseling houden. Zowel qua verschillende werven als binnen hun takenpakket. Want als projectleider bouw bij dit type bedrijven heb je zowat overal een hand in. Het gaat veel breder dan bij grote projectbouwers.

En die verschillen zijn merkbaar in alle functies binnen deze type bedrijven. Als je als calculator aan de slag gaat bij een kleinere woningbouwer, handel je dossiers af van A tot Z. Bij grotere bedrijven zijn er hele calculatiediensten die zich enkel en alleen focussen op de berekeningen.

Projectleider in de bouw: de beste keuze?

Dat hangt onder meer af van je karakter en in welke cultuur jij je thuis voelt. Kom eens babbelen! Wij maken je wegwijs.

© Spindle 2019 | Privacy statement