Technisch én commercieel aangelegd? Dit zijn jouw mogelijkheden…

27 Januari 2018

Laten we eerlijk zijn: technische profielen zijn meestal niet zo communicatief. Als je zowel technisch én commercieel sterk bent, dan kan je op de arbeidsmarkt heel wat richtingen uit. En je mogelijkheden gaan veel verder dan pure sales… Een overzicht.

Toonbankverkoper

Een functie als toonbankverkoper is een mix tussen offertes opmaken en klanten adviseren. Je krijgt de kans om de producten van je bedrijf door en door te leren kennen. Meer weten? Lees dan zeker onze blog Toonbankverkoper: mix tussen technisch en sociaal talent.

Cataloogverkoper

De tegenpool van een bureaujob. Als vertegenwoordiger of cataloogverkoper zit je in de sales. De harde sales, zelfs. Jij regelt afspraken met aankopers en probeert daar vervolgens jouw producten aan de man of vrouw te brengen. Commerciëler dan dit wordt het niet. Maar onderschat het niet: die technische productkennis is enorm belangrijk.

Commerciële binnendienst

Een echte bureaujob, maar met veel rechtstreeks contact met klanten en collega’s. Het takenpakket is breed en de precieze invulling verschilt van bedrijf tot bedrijf: offertes opmaken en opvolgen, klantvragen beantwoorden, de accountmanagers ondersteunen, administratief werk…

Accountmanager

Een mix tussen bureau en op de baan. Tussen technische verkoop en commercieel advies. Jij bent letterlijk en figuurlijk de link tussen jouw bedrijf en de klant. In tegenstelling tot een toonbank- of cataloogverkoper, moet je voor deze job al enkele jaren ervaring hebben. Lees er alles over in onze blog Werken als accountmanager: klaar voor de volgende stap in je carrière? 

Aftersales manager

Ervaren profiel. De jobinvulling verschilt sterk naargelang de grootte van het bedrijf en de sector. Verkoopt je bedrijf rechtstreeks aan de eindklant? Dan geef je als aftersales manager typisch leiding aan de commerciële binnendienst. Maar stel dat je bedrijf graafmachines verkoopt aan verdelers die meerdere merken aanbieden. Dan ga jij ter plaatse om hún verkopers te leren om jullie merk beter te verkopen.

Sales manager

Ervaren profiel. In kleine bedrijven heb je een kleine portefeuille aan topklanten en geef je daarnaast leiding aan de andere verkopers/accounts. Je bepaalt hun targets en bewaart het totaaloverzicht. In grotere organisaties ligt de nadruk nog meer op dat laatste en hou je je voornamelijk bezig met de structuur en optimalisatie van de verkoop.

Zit er iets tussen dat jou aanspreekt?

Een functie gezien waar je meer over wilt weten? De perfecte mix tussen technisch en commercieel? Kom eens praten!

© Spindle 2019 | Privacy statement