Toonbankverkoper: mix tussen technisch en sociaal talent

20 December 2017

Diploma technisch secundair onderwijs op zak? Of ben je een technische bachelor? Dan is een job als toonbankverkoper misschien iets voor jou. Als je een beetje sociaal aangelegd bent, tenminste! Wij zoomen in op de perfecte persoonlijkheid, de jobinhoud en de doorgroeimogelijkheden.

Je bent technisch aangelegd, maar een pure bureaujob is niet jouw ding. Want jij komt graag onder de mensen. Maar om meteen de sales in te gaan, lijkt jou (momenteel) nog een brug te ver. Of het ontbreekt je aan ervaring om die ene job als account manager binnen te halen.

Technisch én sociaal sterk

Dan raden wij sommige van onze starters aan om vacatures als toonbankverkoper eens te bekijken. Let op: sommigen. Want niet iedereen staat communicatief sterk genoeg voor deze job. Want om toonbankverkoper te worden, volstaat enkel je technische kennis niet. Je moet het goed én duidelijk kunnen uitleggen. En dat ook graag doen.

Wat doet een toonbankverkoper?

Of je nu werkt in een algemene bouwhandel, elektrozaak of verkooppunt voor heftrucks: jij adviseert je klanten. En die klanten zijn aannemers en installateurs. Een loodgieter die op zoek is naar een specifieke aansluiting voor een bepaald type gaswandketel. Een installateur vloerverwarming die jij aan de hand van een warmteverliesberekening adviseert over het aantal vierkante meter leidingen. Iemand die haarden plaatst die op zoek is naar een alternatieve oplossing om de afvoer correct te installeren.

Vakmannen, dus. Daarom moet jij kunnen terugvallen op jouw brede technische kennis, maar ook je eigen producten door en door kennen. Zodat jij de best mogelijke oplossing naar voor kan schuiven.

Daarnaast behoren ook bestellingen afwerken, offertes opmaken en telefoontjes afhandelen tot je takenpakket.

De doorgroeimogelijkheden?

Je krijgt de kans om het hele productengamma van je bedrijf te leren kennen. En leert die theorie ook omzetten in dagdagelijkse praktijk. Je leert omgaan met klanten. En je weet wat de vragen zijn vanuit de markt.

Dat maakt dat je op termijn kan uitgroeien tot vertegenwoordiger. Iemand die de baan opgaat en aan tafel zit met de bedrijven van die vakmannen die vroeger aan je toonbank stonden.

Zie jij jezelf als toonbankverkoper?

Ben je een communicatieve en praktische probleemoplosser? Sta je technisch je mannetje en ben je bereid om je te verdiepen binnen het gamma van een bepaald bedrijf? Dan is een job als toonbankverkoper iets voor jou. Kom eens praten – onze klanten zijn op zoek naar jou!

© Spindle 2019 | Privacy statement