“Vertel eens iets over jezelf”: de clichévraag gekraakt

30 Oktober 2018

“Vertel eens iets over jezelf.” Een clichévraag in elk sollicitatiegesprek. Het antwoord lijkt gemakkelijk, maar dat is het niet per se. Want de vraag blijft vrij vaag. Wij geven je enkele tips om jezelf in het beste daglicht te stellen.

Start bij het begin

Goed begonnen is half gewonnen. Beginnen doe je met standaardgegevens zoals je naam, leeftijd en woonplaats. Het ideale begin voor de vertel eens iets over jezelf-vraag.

Vertel meer dan je cv

Een goede leidraad voor de vraag “vertel eens iets over jezelf” is ongetwijfeld je cv. Maar gewoon je volledige carrière afratelen is geen goed idee. Neem de ervaringen op je cv als startpunt en ga op de meest relevante ervaringen voor deze job wat dieper in. Waarom heb je indertijd voor die studie gekozen? Kan je je toekomstige projecten koppelen aan vorige jobs? Of wat vond je net zo fijn aan het ene of het andere bedrijf? Allemaal anekdotes die niet in je cv staan, maar jouw verhaal groter maken dan dat blaadje papier.

Privé: ja. Namen huisdieren: nee

Natuurlijk is het belangrijk om je ervaringen in de verf te zetten bij de vraag “vertel eens iets over jezelf.” Maar ook de menselijke match tussen bedrijf en werknemer wordt steeds belangrijker. Sollicitatiegesprekken zijn daardoor ook veranderd. Daarom is het tegenwoordig zeker niet slecht om ook wat persoonlijk anekdotes te vermelden. Heb je kinderen? Wat zijn je hobby’s?

Zo laat je de mens achter de sollicitant zien en wek je empathie op. Te veel detail is niet nodig, de namen van je huisdieren laat je best achterwege. Een gezonde mix tussen zakelijk en privé is ideaal.

Kort en bondig

Je kunt heel wat vertellen over jezelf, maar maak er geen ellenlange monoloog van. Hou het liever kort en bondig. Hoe je daarover kunt waken? Door een paar kernwoorden te kiezen die je zeker wilt vermelden. En je antwoord op “vertel eens iets over jezelf” al eens te oefenen.

En nu jij. Vertel eens iets over jezelf?

Een goed begin, leuke en relevante anekdotes, een mix tussen zakelijk en privé én kort en bondig. Hou je hiermee rekening, dan wordt jouw “vertel eens iets over jezelf” zeker en vast een succes. Nog op zoek naar de juiste plek om meer over jezelf te vertellen? Aarzel niet om ons te contacteren, wij helpen je graag in je zoektocht naar de juiste job!

© Spindle 2019 | Privacy statement