Werken als accountmanager: klaar voor de volgende stap in je carrière?

19 Januari 2018

Enkele jaren ervaring als vertegenwoordiger op de teller? Of een andere job die het technische combineert met het commerciële? Dan is een functie als accountmanager een logische volgende stap in je carrière. Maar werken als accountmanager, wat houdt dat precies in?

Ook al worden ze in vacatures nogal eens door elkaar gebruikt, werken als accountmanager is iets anders dan vertegenwoordiger zijn. Bij die laatste job ligt de nadruk op verkopen. Als accountmanager speelt vooral het adviserende een rol en staat een goede verstandhouding met je klanten centraal.

Technisch én sociaal

Zeker in de technische sector waarbinnen wij als Spindle actief zijn. Want de noden in kaart brengen van een productiebedrijf? Dat is helemaal anders dan een rechttoe rechtaan product verkopen. Werken als accountmanager is de job bij uitstek waar het sociale en het technische elkaar ontmoeten.

Dat sociale zit in je karakter. En scherpte je verder aan tijdens een eerste werkervaring. Want de accountmanagers waar onze klanten naar zoeken, zijn typisch geen schoolverlaters. Net omdat een bedrijf niet eender wie de baan wil opsturen naar een belangrijke klant. En omdat de technische bagage die je nodig hebt, verdergaat dan wat je leert op de schoolbanken.

Welk type bedrijf klopt bij ons aan tijdens hun zoektocht naar een accountmanager?

Plannen analyseren en adviseren

Bouwbedrijven, onder andere. Dan ben jij de man die samenzit met de architect van de opdrachtgever. Om samen de plannen te analyseren, hem te adviseren over de mogelijkheden en duidelijk te maken wat jullie precies voor hem kunnen betekenen.

Rond de tafel met de maintenance manager

Of bedrijven die installaties of machines maken.

In dat eerste scenario ga je bijvoorbeeld samen met de maintenance manager van een productiebedrijf rond de tafel zitten. Om te analyseren welke installaties aan een update toe zijn. Welke reserve-onderdelen er in voorraad moeten zitten. Welke prioriteiten bij het laatste onderhoud aan het licht kwamen. Om dan bijvoorbeeld je collega service engineer in te schakelen.

De vertaler tussen klant en collega’s

In het scenario van de machinebouwer betekent werken als accountmanager het eerste aanspreekpunt zijn van nieuwe klanten. Of de vertrouwde contactpersoon van terugkerende klanten. In elk geval ben jij het gezicht van jouw bedrijf. De man die de vertaalslag maakt tussen het verlanglijstje van de klant enerzijds en de technische mannen van je eigen bedrijf anderzijds.

Een klant wil bijvoorbeeld een machine die zoveel flessen produceert op zoveel minuten. Jij gaat dan tot daar om de situatie in kaart te brengen. Over welk materiaal gaat het? Waar moet die machine komen? Die vragen vorm je om in een basisontwerp: het vertrekpunt voor jouw collega-ingenieurs en tekenaars.

En daarna?

De doorgroeimogelijkheden van werken als accountmanager, ten slotte. Binnen grotere bedrijven groei je door tot key-accountmanager. Je krijgt dan de grote contracten toegewezen en onderhoudt contacten met de topklanten. Binnen kleinere bedrijven is een functie als sales manager de volgende stap hogerop.

Is werken als accountmanager iets voor jou?

Maar laten we beginnen met de eerste stap. Geïnteresseerd om te werken als accountmanager? Of benieuwd naar welk specifiek profiel onze klanten op zoek zijn? Kom eens praten!

© Spindle 2019 | Privacy statement