Ook al zijn er overeenkomsten, de ene job als tekenaar is de andere niet.
Net omdat het een verzamelnaam is voor verschillende specialisaties.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Uiteraard draait je job rond ontwerpen, uittekenen en designen. Maar waarvoor je die kennis van CAD inzet, dat is helemaal afhankelijk van de sector waarin je terecht komt.
Bouwkundig tekenaar
Zo kan je in de bouw aan de slag als projecttekenaar of bouwkundig tekenaar. Al hebben bouwbedrijven zelf zelden bouwkundige tekenaars in dienst. Je werkt typisch voor toeleveranciers, zoals fabrikanten van betonpanelen. Of in een ingenieursbureau.
In dat eerste geval teken je constructies uit. In het tweede geval gaat het bijvoorbeeld om het ontwerpen van complexe technische installaties.
Daarnaast kan je als technisch tekenaar ook aan de slag bij schrijnwerkerijen. Denk aan het uittekenen van houten kasten, metalen trappen… Maar ook aan buitenschrijnwerk als aluminium ramen en deuren.
Elektrisch tekenaar
Als technisch tekenaar is de elektrotechnische sector ook een optie. De technische ontwerpen maken van stuurborden of distributiepanelen, bijvoorbeeld.
Mechanisch ontwerper
Al zien wij ook heel wat technische tekenaars richting machinebouwers trekken. Daar sta je als mechanisch ontwerper in voor het uitwerken van concepten. In overleg met een senior engineer of projectleider zet je de wensen van je klant om in een ontwerp.
De invulling van machinebouwer mag je trouwens ruim zien. Denk niet alleen robotarmen, maar ook aan bedrijven die hun graafmachines op maat van hun klanten maken. Of custom menginstallaties voor grote industriële spelers.
De doorgroeimogelijkheden als tekenaar?
Hoe meer ervaring je opbouwt, hoe groter de kans dat je job het puur uitvoerende overstijgt. Als schoolverlater voer je uit, maar als senior krijg je meer en meer inspraak. En speelt je expertise een steeds grotere rol in belangrijke beslissingen voor het ontwerp.
Zo zit je op termijn misschien mee met de klant aan tafel om de ontwerpen te verfijnen. Op dat moment is de stap naar projectingenieur snel gezet. Een andere doorgroeimogelijkheid is dat je aan het hoofd van het ontwerpteam komt te staan. Jij staat dan in voor de eindcontrole over de kwaliteit en krijgt zelf de complexere vraagstukken toegeschoven.
Tekenaar: wat zijn jouw ambities?
Is het voor jou duidelijk in welke sector jij als technisch aan de slag wilt gaan? Laat je horen! Onze klanten zijn steeds op zoek naar talent!