De evolutie van vacatures voor technische jobs: een nieuwe manier van solliciteren

24 september 2020

Een vacature voor een technische job tien jaar geleden versus nu. Daartussen ligt een wereld van verschil. Waar de aandacht vroeger vooral ging naar de skills, kijken bedrijven nu meer naar je persoonlijkheid en attitude. En dat merk je ook aan de inhoud van de vacatures voor technische jobs. Hoe speel je hierop in tijdens je sollicitatie?We geven je enkele tips.

De nieuwe vacature

De persoonlijke klik tussen jou en een bedrijf wordt steeds belangrijker. In een vacature voor een technische job vind je dan ook niet alleen meer de capaciteiten die ze van je verwachten. Je krijgt er vaak ook een blik op een typische dag in het leven van, of meer informatie over het bedrijf zelf. Woorden zoals ‘teamplayer’ en ‘flexibel’ komen naast de verwachte kennis en skills te staan.

De nadruk ligt steeds meer op wie je bent in plaats van wat je kan. En of wie je bent ook aansluit bij die bepaalde functie en het bedrijf in het algemeen. Waarom? Bedrijven zijn zich ervan bewust dat ze bepaalde hard skills nog kunnen aanleren. Al blijft een goede basis natuurlijk nodig en zullen die eisen niet meteen uit vacatures voor technische jobs verdwijnen. Maar jouw persoonlijkheid of motivatie – de zogenaamde soft skills – bijsturen, is niet zo simpel. Daarom dat ze hier in vacatures voor technische jobs tegenwoordig ook naar polsen.

De nieuwe sollicitant

Wanneer je solliciteert, kan je gemakkelijk inspelen op deze nieuwe soort vacatures. Natuurlijk blijft het belangrijk om aan te tonen wat je allemaal in je mars hebt en wat je vorige ervaringen zijn. Maar vertel daarnaast gerust ook wat meer over jezelf, buiten de puur jobgerelateerde zaken. Bewijs bijvoorbeeld dat je een teamplayer bent, door te vertellen dat je in de jeugdbeweging zat. Of jarenlang voetbalde. Dat heeft in eerste instantie niets te maken met de job, maar je zet jezelf zo wel op een positieve manier in de verf.

Vacatures voor een technische job: ga mee met de tijd

Vacatures voor technische jobs zien er vandaag niet meer uit zoals vroeger. Dat is goed voor jou, want zo krijg jij ook een beter zicht op het bedrijf achter de vacature. Vind je het toch moeilijk om te achterhalen waar jij echt past? Of hoe je zowel je skills als persoonlijkheid in de verf kunt zetten? Contacteer ons dan gerust. We begeleiden jou tijdens de volledige zoektocht naar een nieuwe job.