Vacature service engineer: je bent jong en je wilt wat

4 oktober 2019

Ben je een bachelor of master in de elektromechanica? Ben je een plantrekker en zie je er niet tegenop om veel te reizen? Dan zijn onze vacatures voor service engineer misschien iets voor jou. We zoomen in op het takenpakket, de voor- en nadelen én de doorgroeimogelijkheden. Zodat jij kan uitmaken of een job als service engineer bij jou past.

Als service engineer werk je voor een bedrijf dat installaties of machines maakt. Een machinebouwer is één van je opties, maar je mogelijkheden gaan veel ruimer. Je kan ook voor een bedrijf werken dat de elektrische aandrijving van productielijnen voor zijn rekening neemt. Of het interne transportsysteem in magazijnen ontwerpt en bouwt.

Ook je klanten zijn in verschillende sectoren actief: de petrochemie, farma, voeding, …

Bouwen, testen en starten

Wat wel vaststaat, is dat jij verantwoordelijk bent voor de eigenlijke opstart ván en grote onderhoudswerken áán de installaties en machines die jouw bedrijf maakt. En dat jij dat altijd doet in de fabriek, productieruimte of het atelier van de eindklant. Je bouwt daar ter plaatse de machine op, doet de nodige testen en zorgt ervoor dat alles werkt. Vaak samen met collega’s en/of in samenwerking met de techniekers van jouw klant.

Tot daar de jobinhoud van de typische vacature voor een service engineer. Maar welke specifieke skills heb je daarvoor nodig?

Technische expert die uitlegt én doet

In de eerste plaats uiteraard technische kennis. Maar dat zit wel snor met jouw diploma. En het spreekt uiteraard voor zich dat je die kennis verder moet uitdiepen. Want jij bent bij de opstart en de grote onderhoudswerken het eerste aanspreekpunt van je klant. Hij kijkt jouw richting uit voor antwoorden op zijn vragen. Jij moet je eigen machines en installaties dus door en door kennen. En liefst ook thuis zijn in de specifieke sectoren van al jouw klanten.

Maar weten en kennen is niet genoeg. Jij moet die kennis ook kunnen overbrengen. Want je zal niet alleen vragen van de plant manager of senior engineer van je eindklant beantwoorden, je moet ook techniekers kunnen aansturen.

Ten derde is een praktische ingesteldheid een absolute must. Want af en toe gaat je laptop aan de kant en sleutel je zelf mee…

(Verre) reizen

Wat houdt een vacature voor service engineer nog allemaal in? Wel, dat je graag reist. Afhankelijk van de complexiteit van de opdracht, ben je gemiddeld zo’n week tot een maand ter plaatse. Om dan vrij snel weer door te reizen naar de volgende klant. Dat kan binnen Europa zijn, maar even goed wereldwijd. Dat hangt af van het actiegebied van jouw werkgever.

Je komt dus al eens ergens. En krijgt zich op de interne keuken en de werking van heel wat bedrijven.

Maar het grootste voordeel is tegelijk het grootste nadeel. Want je leven is vrij onvoorspelbaar. Je werkgever houdt natuurlijk rekening met bepaalde voorkeuren, maar dat neemt niet weg dat je 90% van je tijd in het buitenland verblijft. Hou daar rekening mee. Want dat is de keerzijde aan al dat avontuur en die afwisseling.

Daartegenover staat natuurlijk dat je mooi verdient. En dat je na vijf à tien jaar kan doorgroeien naar een bureaujob als pakweg after salesmanager of service manager.

Vacature service engineer: iets voor jou?

Een vacature voor service engineer zien passeren die jou aanspreekt? Kom eens praten! Dan kijken we of er een match is tussen jou en onze klant.