Van procesingenieur tot maintenance manager: is productie en maintenance iets voor jou?

7 augustus 2019

Technisch uitdagende projecten. Het implementeren van de nieuwste machines. Innovatietrajecten opzetten en uitwerken. Dat zijn de drie redenen waarom technische profielen kiezen voor een job in productie en maintenance. En iedereen speelt daarin zijn eigen rol: van procesingenieur tot maintenance manager. Welke job spreekt jou het meeste aan?

Projectingenieur

Als projectingenieur ben je nauw betrokken bij de optimalisatie van het productieproces. Je staat in voor het opzetten, begeleiden en/of implementeren van verbeteringsprojecten. Ook de voorbereiding en de opvolging van investeringsdossiers behoren tot jouw takenpakket.

Procesingenieur

Net als de projectingenieur, draait jouw job rond optimalisatie. Maar als procesingenieur ben jij analytischer ingesteld en focus je je volledig op de analyse van processen. Een ander deel van je job is dat jij operators opleidt en bijschoolt. Want een procesoptimalisatie doorvoeren en nieuwe machines implementeren is één ding, maar op de vloer moeten ze natuurlijk ook mee zijn.

Communicatie is dus een belangrijk aspect in jouw job als procesingenieur. Je stuurt niet rechtstreeks aan, maar je moet wel instructies kunnen overbrengen. Je werkt nauw samen met de maintenance manager.

Maintenance manager

Dit is een leidinggevende rol: je stuurt een team van techniekers aan. Jij denkt op de langere termijn: hoe pakken we het onderhoud van de machines en installaties systematisch aan? Welke machines en/of onderdelen zijn aan vervanging toe? Welke processen moeten beter? Kortom: jij zorgt ervoor dat de machines draaien!

Productiemanager

Productiemanager of operationeel manager. Is verantwoordelijk voor de hele productieflow. Van het binnenkomen van de grondstoffen tot de manier waarop het eindproduct vertrekt. Is de maintenance manager meer gefocust op de machinerie, dan kijkt de productiemanager typisch naar het hele plaatje.

Conclusie?

De precieze inhoud van deze jobs verschilt naargelang de sector en de grootte van het bedrijf. Een baksteenfabrikant is bijvoorbeeld qua organisatie, processen en werkplekindeling helemaal niet te vergelijken met een farmabedrijf.

Onze tip? Kom eens langs bij ons op kantoor. Dan nemen wij jou mee de werkvloer op bij onze klanten. Zo krijg je meteen een duidelijk beeld van hoe het eraan toegaat.