Projectleider, werkvoorbereider of calculator: in welke functie voel jij je thuis?

24 juni 2019

Je bent er helemaal van overtuigd: een job in de bouw, dat is iets voor jou. Maar misschien twijfel je nog over welke job precies? Of ben je na enkele jaren ervaring klaar voor een stap hogerop? Wij lijsten het takenpakket, ervaringsniveau en de doorgroeimogelijkheden op van een calculator, werkvoorbereider en projectleider. 

CALCULATOR: analytische doe-het-zelver

Functie: je rekent uit wat een bepaald project gaat kosten. Dat doe je op basis van plannen en een bestek. Met andere woorden: jij vertaalt bouwplannen in materialen en machines. En die vertaal je dan weer in keiharde cijfers tot achter de komma. Bij de grotere bedrijven blijft het eerder bij cijferwerk, bij de wat kleinere firma’s onderhandel je ook met je leveranciers.

Persoonlijkheid: je doet graag je eigen ding en werkt heel zelfstandig. Klantcontacten laat je over aan je commerciële collega’s, jij focust je liever op de cijfers. Je bent dan ook analytisch ingesteld en verdiept je graag in bouwplannen.

Doorgroeimogelijkheden: bij de kleinere bedrijven schop je het tot senior. Bij de grotere word je hoofd van de calculatiedienst.

WERKVOORBEREIDER: communicatieve meesterplanner

Functie: als werkvoorbereider werk je nauw samen met de projectleider. Bij grote bouwbedrijven luidt jouw titel zelfs ‘Assistent-projectleider’. Daar loop je mee met een senior projectleider en ga je samen met hem de baan op en de werfkeet in. Bij kleinere bedrijven is het pure binnendienst. De takenpakketten komen wel grotendeels overeen: jij zorgt ervoor dat alle materialen en machines tijdig op de werf aanwezig zijn. Zodat het werk vooruit kan gaan.

Persoonlijkheid: jij bent sterk in planning en staat organisatorisch sterk. You get things done. Je staat als werkvoorbereider in contact met leveranciers en je eigen collega’s. Wie zien wij typisch in deze functie terechtkomen? Zij die tijdens hun studententijd fuiven organiseren, meededen met het praesidium of actief zijn in een jeugdbeweging.

Doorgroeimogelijkheden: als je de ambitie hebt en enkele jaren ervaring op de teller, kan je doorgroeien tot projectleider.

PROJECTLEIDER: zelfzekere alleskunner

Functie: jij hebt de eindverantwoordelijkheid over één of meerdere projecten. Jij beheert de planning, waakt over de budgetten en houdt de deadlines in de gaten. Over de precieze jobinhoud hadden we het eerder al in onze blog Projectleider in de bouw: welk type bouwbedrijf past het best bij jou?

Persoonlijkheid: je bent zelfzeker genoeg om belangrijke knopen door te hakken, durft te delegeren en bent van nature een leidersfiguur.

Doorgroeimogelijkheden: naarmate je ervaring opbouwt, schuif je door naar de complexere en/of duurdere projecten.

En… wie ben jij?
Is het voor jou duidelijk in welke job jij thuishoort? Werkvoorbereider of iets anders? Of heb je al een paar jaar ervaring op zak in een bepaalde functie en wil je weten jouw mogelijkheden zijn? Kom gerust eens langs.