Minder jongeren om technische vacatures in te vullen

24 mei 2019

In 2017 volgden nog maar 8.046 Limburgse TSO- en BSO-leerlingen een wetenschappelijke of technische studierichting. Dat meldde Jobat. In vergelijking met de 9.820 studenten van 2016 is dat een opvallende daling. Het maakt de problemen van de arbeidsmarkt er niet simpeler op. Als technisch profiel heb je dan weer een luxeprobleem: tussen al die zoekende bedrijven de werkgever vinden die bij jou past…

Openstaande technische vacatures

De vraag op de arbeidsmarkt is al langer groter dan het aanbod. Maar vooral in de technische sector manifesteert dit zich duidelijk. Dat bewijzen deze cijfers nog maar eens. Daarom engageerden verschillende werkgevers en werkgeversorganisaties om jongeren warm te maken voor STEM-richtingen en zo het gat in de arbeidsmarkt op te vullen.

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Confederatie Bouw Limburg en VOKA Limburg lanceerden een campagne om technisch talent via technische studierichtingen, te laten doorstromen naar technische jobs. In het kader van die campagne hingen al verschillende werkgevers grote spandoeken op met de slogan “Wij bouwen mee aan het technisch talent van morgen.”

“Alle beetjes helpen”, vindt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van VOKA Limburg. “Jongeren naar STEM-opleidingen loodsen, is nu eenmaal een gedeelde verantwoordelijkheid van scholen, ouders, leerlingen én de bedrijven zelf. Het is een win-win voor iedereen. We moeten als werkgevers ook zelf onze handen vuil maken om de match tussen onderwijs en werkveld succesvol te maken. De spandoeken zijn daar slechts één voorbeeld van.”

Talent nodig voor onze welvaart

Jobat sprak ook met Erik Keijer, een van de werkgevers die zich achter de actie schaarde. “Geschoolde talenten vinden om technische vacatures in te vullen, betekent dat je aan verdere groei kunt denken. De doorstroming van studenten naar technische jobs is dus zowel voor onze economie als welvaart van groot belang.”

Technische profielen blijven dus een gegeerd goed. Maar hoe vind jij in die massa aan vacatures de juiste werkplek waar je jezelf volledig kunt ontplooien? Of hoe vind jij de juiste personen voor jouw bedrijf? Schakel onze hulp in, wij zoeken naar de juiste bedrijven voor werkzoekenden, maar helpen evengoed bedrijven met in hun moeilijke zoektocht. Door die wisselwerking maken we ongetwijfeld de juiste match. Contacteer ons voor meer informatie over onze technische vacatures of spring gerust eens binnen in ons kantoor in Herentals.